Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finanţare nerambursabilă (împreună cu PHARE şi SAPARD) care sprijină ţările candidate în pregătirea lor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Programul a demarat la 1 ianuarie 2000 şi se derulează în următoarele state din Centrul şi Estul Europei: România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
Din anul 2004, beneficiază de asistenţă ISPA numai România şi Bulgaria.
Programul ISPA se adresează priorităţilor legate de mediu şi de infrastructură de transport, identificate în cadrul programului de aderare a ţărilor cadindate la Uniunea Europeană din Centrul şi Estul Europei. ISPA, iniţiat în anul 2000 pentru a veni în sprijinul realizării unei coeziuni economice între ţările candidate, reprezintă pentru România un important sprijin financiar în vederea reabilitării şi modernizării infrastructurilor de mediu şi transport şi totodată, un instrument fundamental de îndeplinire a criteriilor de aderare şi de dezvoltare a unor politici convergente şi coerente cu politicile comunitare în cele două domenii, ca etapă preliminară a integrării în structurile şi procedurile Uniunii Europene în aceste domenii.
Scopul ISPA este de a oferi sprijin financiar pentru investiţii în domeniul protecţiei mediului şi al transporturilor şi pentru a accelera procesul de armonizare a legislaţiei ţărilor candidate cu normele europene în aceste două sectoare.
OBIECTIVELE PROGRAMULUI
- să sprijine ţările beneficiare în vederea alinierii standardelor lor de mediu la cele ale Uniunii Europene.
- să extindă şi să conecteze reţelele de transport proprii cu cele trans-europene.
- să familiarizeze ţările beneficiare cu politicile şi procedurile aplicate de Fondurile Structurale şi de Coeziune ale Uniunii Europene.
Proiectele promovate sunt în deplină concordanţă cu obiectivele specifice asumate în cadrul documentelor strategice ale României (Perteneriatul de Aderare, Programul Naţional de Aderare la Uniunea Europeană, Programul Naţional de Dezvoltare) şi urmăresc cu prioritate sectoarele:
MEDIU: Alinierea standardelor de mediu ale ţărilor candidate la cele ale Uniunii Europene în domeniile:
- rezervelor de apă potabilă.
- tratării apelor reziduale.
- administrării deşeurilor solide şi a celor periculoase.
- poluării aerului.
TRANSPORT: extinderea reţelelor de transport trans-europene către ţările candidate:
- lărgirea drumurilor naţionale.
- construirea de variante ocolitoare a unor mari oraşe.
- construirea de autostrăzi.
- reabilitarea de căi ferate.