1. De ce este nevoie de Programul ISPA pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi de apă uzată dar şi a staţiei de epurare în municipiul Suceava?
Municipiul Suceava are nevoie de investiţii în domeniul alimentării cu apă şi canalizării deoarece:
- sistemul de alimentare cu apă a municipiului Suceava asigură apă potabilă pentru 75% din populaţia municipiului, iar principalele conducte au vârsta cuprinsă între 18 şi 90 ani;
- sistemul de canalizare al municipiului Suceava este construit din bazalt, beton, oţel şi beton armat, 195 km de canalizare au timpul de viaţă expirat (mai mult de 30 ani) şi 6,65 km de conducte au vârsta de aproximativ 90 ani;
- staţia de epurare este supradimensionată (suprafaţa este de aproximativ 18 ha), iar echipamentele uzate au o eficienţă redusă a epurării şi funcţionează cu un consum mare de energie electrică.
2. Câte străzi din municipiul Suceava vor fi afectate de lucrările din Programul ISPA?
În Program sunt cuprinse 91 de străzi din care 42 de străzi în zona centrală, 8 străzi în cartierele George Enescu şi Obcini, 31 de străzi în cartierul Burdujeni şi 10 străzi în cartierul Iţcani. afla mai multe
3. Care este valoarea investiţiei din cadrul Programului ISPA Suceava?
Uniunea Europeană oferă pentru proiectul ISPA Suceava o finanţare nerambursabilă în valoare de 33.442.500 euro, ceea ce reprezintă 63,58% din bugetul total al proiectului. Restul este reprezentat de 12,72% împrumut de cofinanţare de la Banca Germană de Dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acordat municipiului Suceava şi 23,69% cofinanţarea Bugetului de Stat.
Valoarea totală a investiţiei este de 52.591.760,58 Euro.
4. Se va reabilita reţeaua de distribuţie a apei potabile a municipiului?
Da.
În cadrul Măsurii ISPA sunt prevăzute lucrări în ceea ce priveşte extinderea reţelei de apă potabilă cu 22 de km, reabilitarea a 14 km de conducte de alimentare cu apă şi înlocuirea a 12 km.
5. Se va extinde reţeaua de canalizare a municipiului?
Da.
Reţeaua de canalizare a municipiului Suceava va fi extinsă cu 10 km în cartierul Burdujeni şi 4 km în cartierul Iţcani, iar 23 de km de conducte de canalizare şi guri de canale vor fi înlocuite.
6.Mai are Proiectul şi alte beneficii?
Beneficiile aşteptate ale Măsurii ISPA sunt strâns legate de îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi de protecţia mediului. Trebuie menţionat că proiectul prevede şi reabilitarea staţiei de epurare a municipiului, astfel încât apele uzate deversate în râul Suceava vor respecta standardele Directivei 91/271/EEC privind tratarea apelor uzate din sectorul urban. Acest lucru este foarte important din punctul de vedere al protecţiei mediului.